Chleb czosnkowo-rozmarynowy.

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i poczekać, aż urosną. Wycisnąć cztery ząbki czosnku i zrumienić na oliwie. Poczekać, aż wystygnie.
/ 23.02.2009 11:30

Składniki

  • kilogram mąki chlebowej, wieloziarnistej,
  • 20 gram suszonych drożdży
  • łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • garstka świeżych lub suszonych listków rozmarynu,
  • sól,
  • siemię lniane do posypania,
  • białko jajka

Sposób przygotowania

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i poczekać, aż urosną.
Wycisnąć cztery ząbki czosnku i zrumienić na oliwie. Poczekać, aż wystygnie.

Do drożdży dodać mąkę, sól, oliwę ze zrumienionym czosnkiem, posiekany drobniutko rozmaryn i zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając ciepłej wody, tak, aby jego konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta.

Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na parę godzin, żeby ładnie wyrosło.
Po wyrośnięciu uformować z niego pożądany kształt, zrobić nacięcia według fantazji, posmarować po wierzchu białkiem i posypać siemieniem lnianym. Upiec w około 180°.