Składniki
- kilogram mąki chlebowej, wieloziarnistej,
- 20 gram suszonych drożdży
- łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- garstka świeżych lub suszonych listków rozmarynu,
- sól,
- siemię lniane do posypania,
- białko jajka
Sposób przygotowania
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i poczekać, aż urosną.
Wycisnąć cztery ząbki czosnku i zrumienić na oliwie. Poczekać, aż wystygnie.
Do drożdży dodać mąkę, sól, oliwę ze zrumienionym czosnkiem, posiekany drobniutko rozmaryn i zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając ciepłej wody, tak, aby jego konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na parę godzin, żeby ładnie wyrosło.
Po wyrośnięciu uformować z niego pożądany kształt, zrobić nacięcia według fantazji, posmarować po wierzchu białkiem i posypać siemieniem lnianym. Upiec w około 180°.