Chiński rosół z kaczki

Udko kacze umyć,oczyścić z ewentualnych resztek piór i "pałek".Czosnek posiekać, cebule pokroić w półtalarki. Mięso,cebule i czosnek zalać ok 2,5 l wody, zagotować. Nie odszumowywać, pyrkać na małym ogniu wtedy będzie płyn klarowny.
/ 19.10.2006 09:30

Składniki

  • 1 kacze udko ok.25-30dag
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 czerwonej dużej papryki
  • zielona część pora(ok.20cm)
  • 2 średnie grzyby mu-err
  • 5 kapeluszy grzybów donggu (shiitaki)
  • ok. 20 dag kiełków fasoli mung
  • sól, pieprz, przyprawa wu-fen (pięć smaków), odrobina: sosu sojowego jasnego, sosu imbirowego z soją
  • ok. 2 łyżek sosu słodkiego chili
  • ok. łyżki sosu ostrygowego
  • kilka kropel oleju sezamowego

Sposób przygotowania

Udko kacze umyć,oczyścić z ewentualnych resztek piór i "pałek". Czosnek posiekać, cebule pokroić w półtalarki. Mięso,cebule i czosnek zalać ok 2,5 l wody, zagotować. Nie odszumowywać, pyrkać na małym ogniu wtedy będzie płyn klarowny.

Po 15-20 minutach osolić do smaku, po ok. pół godzinie dodać grzyby. Gotować do miękkości mięsa(ok.2 h). Wyjąć grzyby i pokroić w cienkie paski, włożyć z powrotem do zupy. Paprykę umyć, przekroić na pół wzdłuż i potem na cienkie paski - włożyć do zupy, gotować ok. 5minut. Dodać następnie pora pokrojonego w 5cm kawałki a następnie w cienkie paski.

Pogotować ok. 2-3 minut. Dodać wszystkie przyprawy do smaki i wsypać kiełki, zagotować, zdjąć z ognia.

Redakcja poleca

REKLAMA