POLECAMY

Cebula nadziewana

Na pół ugotowane w posolonej wodzie cebule przeciąć wzdłuż na połówki. Z połówek wydrążyć 2/3 miąższu, posiekać go i wymieszać z mielonym mięsem, wcześniej zrumienionym na maśle. Do tak przygotowanej masy dodać sól, pieprz, parmezan, pietruszkę, jajko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki

  • 4 duże cebule
  • 120 g mielonej wołowiny
  • 20 g masła
  • 60 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Na pół ugotowane w posolonej wodzie cebule przeciąć wzdłuż na połówki. Z połówek wydrążyć 2/3 miąższu, posiekać go i wymieszać z mielonym mięsem, wcześniej zrumienionym na maśle. Do tak przygotowanej masy dodać sól, pieprz, parmezan, pietruszkę, jajko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Uzyskanym w ten sposób nadzieniem wypełnić połówki cebul, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, pokryć płatkami masła, przyprawić solą i posypać tartą bułką.

Zapiekać w piekarniku w temperaturze 150oC przez 20 minut. Podawać na gorąco.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/10 lat temu
Bo to wołowina z krowy genetycznie modyfikowanej. Jest po tylu modyfikacjach, że ma już więcej genów roślinnych niż zwierzęcych.
/12 lat temu
Od kiedy mielona wołowina nie jest mięsem?:)