Castagnole - karnawałowy przepis na włoskie pączki

Tym, którzy chcieliby zasmakować odmiany od tradycyjnych pączków drożdżowych polecamy przygotowanie malutkich włoskich pączków o nazwie castagnole. Można je zarówno smażyć, jak i piec.
/ 25.02.2014 11:35

Castagnole

Fot. Fotolia

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru anyżowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Z podanych składników wyrób ciasto – możesz przełożyć je do miski lub wyrabiać na stolnicy. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu ponownie przełóż ciasto na stolnicę i uformuj z niego wałeczek. Krój nożem na małe części i formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego). Smaż w rozgrzanym tłuszczu przez ok. 4 minuty, wyjmuj i osączaj na ręczniku papierowym. Posyp cukrem.

Castagnole można także upiec – sposób wykonania ciasta nie zmienia się. Pieczemy je w temperaturze 200 °C, przez 8 do 12 minut (aż wyraźnie zaczną się rumienić).

Zobacz także: Przepis na Pączki wiedeńskie

Redakcja poleca

REKLAMA