Cannelloni z łososiem

Lubicie kuchnię włoską? Spróbujcie cannelloni z łososiem! Dodajcie do niego por i serek mascarpone, będzie jeszcze lepsze!
/ 20.11.2014 13:40

Uwielbiamy kuchnię włoską - warto się nią inspirować i odkrywać nowe smaki!

Cannelloni z łososiem

fot. serwis prasowy Lubella

Składniki na cannelloni z łososiem:

  • makaron cannelloni (1 opakowanie)
  • 300 g surowego filetu z łososia
  • 50 g wędzonego łososia
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g siekanego kopru włoskiego
  • 50 g posiekanego pora
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 700 ml mleka

Sposób przygotowania cannelloni:

1. Przy użyciu robota kuchennego lub ręcznego blendera utrzyj łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę.
2. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek.
3. Masę odstaw do lodówki, by trochę zgęstniała.
4. Masło roztop w rondelku i dodaj mąkę.
5. Gdy lekko się przesmaży, stopniowo dodaj zimne mleko. Mieszaj do momentu, aż zgęstnieje.
6. Sos dopraw solą i pieprzem.
7. Rurki cannelloni obgotowuj przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziej masą łososiową i przełóż do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
8. Gdy napełnisz wszystkie rurki, całość zalej sosem beszamelowym.
9. Całość zapiekaj 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.

Na podstawie materiałów prasowych Lubelli

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.11.2014 23:48
Ja uwielbiam Cannelloni, w przeróżnych postaciach, bezmięsnych, mięsnych. Ale nigdy nie jadałam jeszcze na słodko. Jutro, z okazji dnia wolnego, mam zamiar trochę poeksperymentować.