Składniki:
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml letniego mleka
Farsz:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 300g pokrojonych pieczarek
- puszka pomidorów
- bazylia, najlepiej świeża
- przyprawa do kurczaka
- sól,
- pieprz,
- oliwa
- 30 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn - rozpuszczamy drożdże w mleku, z dwoma łyżami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły chodzić. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy starannie gładkie ciasto, które przestanie lepić się nam do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy go przyprawą do kurczaka. Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy kurczaka i również go podsmażamy. Dodajemy do tego pokrojone na plasterki pieczarki i pomidory. Dusimy aż do odparowania wody. Na koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz dodajemy bazylie. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. W tym czasie bierzemy ciasto, zagniatamy je raz jeszcze i dzielimy je na 4 części. Każdą wałkujemy . Nakładamy na połowę każdego koła farsz, zostawiając około centymetra od brzegu , abyśmy mogli skleić brzegi. Smarujemy ten brzeg wodą, przykrywamy farsz drugą połową każdego krążka i zlepiamy brzegi podobnie jak w pierogu. Każdy pieróg smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 minut.
Autor: Przejs.