Burito

Mąkę, sól wymieszać. Masło pokroić na drobne kawałki, utrzeć z mąką, dodać zagotowaną wodę, dokładnie wymieszać, aż mąka wchłonie wodę. Gdy ciasto ostygnie dokładnie je wyrobić i włożyć do zamrażalnika n aokoło 30 minut.

Składniki

 

 

Tortille:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki bardzo gorącej wody

    Burito

Farsz:

  • 300 g wołowiny
  • 1 cebula
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, bazylia, chilli
  • koncentra pomidorowy

Sposób przygotowania

Mąkę, sól wymieszać. Masło pokroić na drobne kawałki, utrzeć z mąką, dodać zagotowaną wodę, dokładnie wymieszać, aż mąka wchłonie wodę. Gdy ciasto ostygnie dokładnie je wyrobić i włożyć do zamrażalnika n aokoło 30 minut. Po wyjęciu podzielić na 10 porcji. Każdą z kulek z osobna cienko rozwałkować na placki o średnicy około 20 cm. Placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, przez około 30 sekund z każdej strony.

Mięso pokroic w kostkę, smazyc na goracym tłuszczu, obsypać przyprawami. Gdy mięso sie podsmaży wyjąc z patelni a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostke cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojne w słupki papryki, fasolę, kukurydzę, pomidory. Gdy wszystko razem się poddusi dodać mięso, koncentrat. Przyprawić do smaku.
 Ciepłe tortille zawijać z farszem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)