Bułgarska zupa fasolowa, zupy, dania wegetariańskie, kuchnia bułgarska fot. STOCKFOOD/FREE

Bułgarska zupa fasolowa

Bob czorba - tak nazywa się ta zupa w oryginale. Zwykle podawana jest z pieczywem i małymi, ostrymi papryczkami, które przegryza się w czasie jedzenia zupy.
/ 18.08.2010 07:40
Bułgarska zupa fasolowa, zupy, dania wegetariańskie, kuchnia bułgarska fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i gotowanie ok. 100 min * 1 porcja – ok. 280 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 25 dag białej, suchej fasoli
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- pół strąka czerwonej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mielona papryka
- listki świeżej mięty
- sól
-pieprz

Sposób wykonania:
1. Fasolę opłucz, zalej zimną wodą, mocz przez całą noc. Następnego dnia wodę odlej i zalej fasolę porcją (ok. 2 l) świeżej wody, zagotuj.

2. Marchewkę, seler i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w kostkę, dodaj do fasoli. Gotuj na małym ogniu, aż fasola będzie miękka.

3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do zupy. Na pozostałym tłuszczu zrumień mąkę.

4. Zasmażkę rozprowadź częścią wywaru. Dodaj do zupy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną w kostkę papryką i pieprzem. Wymieszaj, gotuj jeszcze ok. 5 minut.

5. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Przed podaniem posyp posiekaną miętą.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)