POLECAMY

Bułeczki maślano-parmezanowe

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać obie mąki, szczyptę soli, ćwiartkę miękkiego masła, starty parmezan i wyrobić ciasto ze wszystkich składników tak, aby stało sie sprężyste,...

 

Składniki
25 g drożdży,
pół kilo mąki,
pół szklanki mąki chlebowej,
pół szklanki mleka,
pół szklanki startego parmezanu,
ćwiartka masła,
szczypta soli,
szczypta cukru,
sezam,
białko jaja

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać obie mąki, szczyptę soli, ćwiartkę miękkiego masła, starty parmezan i wyrobić ciasto ze wszystkich składników tak, aby stało się sprężyste, gładkie, "odchodziło" od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki lub inne dowolne kształty, posmarować białkiem, posypać sezamem i piec w temperaturze około 150-170 stopni, aż staną się rumiane.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)