POLECAMY

Bułeczki czosnkowe

Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy - ja daję 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przeciskamy. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli za rzadkie można dosypać więcej mąki.

Składniki

Ciasto:

  • pół litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru

Nadzienie ( opcjonalnie):

  • boczek,
  • kiełbaska,
  • ser żółty

Do dekoracji:

  • ser żółty
  • keczup

Sposób przygotowania

Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy - ja daję 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przeciskamy przez praskę. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli jest za rzadkie, można dosypać więcej mąki.

Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 7 cm i lekko spłaszczamy. Jeśli robimy wersję bogatszą do środka można dodać plasterek boczku, kiełbaski lub sera.

Na wierzch dajemy kroplę keczupu i kładziemy plasterek sera.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)