Brukselka w białym sosie

Brukselkę umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie...
/ 21.08.2007 19:39

Składniki
Brukselka
żółty ser
mleko
3 łyżki maki
Sol
Pieprz
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania
Brukselkę umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozgrzac olej i dodać mąkę. Szybko wymieszać i stopniowo dodawac mleko. Mieszać podczas gotowania bardzo intensywnie, tak aby nie było w sosie żadnych grudek. Dodac odrobine soli i pieprzu. Żółty ser zetrzec na grubej tarze.
Wyłożyć ugotowana brukselke do naczynia zaroodpornego. Zalac ja bialym sosem. Na wierzchu posypać żółtym serem.
Zapiekac w nagrzanym piekarniku ok 20 minut. Brukselke mozna zmieszac z innymi warzywami. Podawac jak osobne danie lub jako dodatek do obiadu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/11.11.2010 15:39
Slaby przepis. Gotowanie brukselki to marnowanie jej wartosci odzywczych i przede wszystkim smaku. Brukselke nalezy piec od surowej a ser dodac pozniej. Lub tez nakryc naczynie przez wieksza czesc pieczenia a odkryc na ostatnie 10 minut by zarumienic powierzchnie [lacznie z serem].
/11.11.2010 15:39
Slaby przepis. Gotowanie brukselki to marnowanie jej wartosci odzywczych i przede wszystkim smaku. Brukselke nalezy piec od surowej a ser dodac pozniej. Lub tez nakryc naczynie przez wieksza czesc pieczenia a odkryc na ostatnie 10 minut by zarumienic powierzchnie [lacznie z serem].
/08.02.2008 08:58
Przepis barodzo dobry. Niestety niezbyt dokladnie opisano skladniki: ile brukselki, zoltego sera i mleka; a takze w jakiej temperaturze piec. Ale w trakcie okazalo sie, ze skladnikow nie zabraklo i calosc okazala sie bardzo dobra. Polecam z boczkiem.