Brukselka

Brukselkę gotujemy w wodzie z mlekiem. Traci wówczas swój gorzkawy posmak.
/ 12.06.2007 15:59

Składniki

  • brukselka (surowa lub mrożona)
  • ser zólty
  • śmietana lub/i kefir
  • jako (kilka sztuk)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania

Brukselkę gotujemy w wodzie z mlekiem. Traci wówczas swój gorzkawy posmak.

Tak podgotowaną brukselkę odcedzamy i układamy na ściereczkę, żeby obeschła.

W międzyczasie przygotowujemy sos: ścieramy ser żółty, kroimy w kostkę ugotowane jaja. Do tego dodajemy śmietanę lub kefir, solimy, pieprzymy i dodajemy oregano do smaku. Wszystko mieszamy i sos gotowy.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy masłem i układamy w nim brukselkę, następnie zalewamy brukselkę wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć masło i posypać tartą bułką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/14.06.2013 10:38
no tak...a jak długo ma być w piekarniku i na ile stopni go nastawić - to już nie napisałaś ...:(
/10.02.2009 01:08
normalnie wykladka jak czytam wasze posty. Fakt ze wina autora iz nie zaznaczyl ze trzeba to jeszcze zapiec ale z drugiej strony jak mozna sie tego nie domyslic :p
/21.01.2009 16:56
przepis do dupy . jakby to upiec to może byłoby dobre
POKAŻ KOMENTARZE (1)