POLECAMY

Brokuły ze szparagami

Szparagi obrać z włókien obierakiem do ziemniaków (główek nie obierać) odkroić twarde końce. Brokuły podzielić na różyczki, szparagi pokroić na kawałki...

 

Składniki
0,5 kg szparagów,
25 dag brokułów,
szczypta cukru,
3 gad masła,
1 łyżka mąki,
pół szklanki śmietany,
1 żółtko,
sok i otarta skórka z pół cytryny,
szczypta pieprzu cayenne,
sól i pieprz,
siekany szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania

Szparagi obrać z włókien obierakiem do ziemniaków (główek nie obierać) odkroić twarde końce. Brokuły podzielić na różyczki, szparagi pokroić na kawałki. Szparagi i brokuły oddzielnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Do gotujących się szparagów wsypać cukier. Wywar z brokułów odlać, wywar ze szparagów odparować do 0,5 litra. Z połowy masła i połowy mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić częścią chłodnego wywaru ze szparagów. Połączyć z pozostałym wywarem, zagotować i wymieszać ubijaczką do piany pozostałą połowę masła. Masło powinno być bardzo zimne i podzielone na małe kawałeczki. Podprawić śmietaną, żółtkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne. Włożyć szparagi i brokuły. Podgrzać. ale już nie gotować. Gotowe posypać szczypiorkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)