Bigos staropolski tradycyjny.

Bigos staropolski tradycyjny

Przepis na tradycyjny polski bigos, idealny na świąteczny stół.
/ 27.09.2016 13:49
Bigos staropolski tradycyjny.

Składniki:

  •  2 kg kapusty kiszonej
  •  1 kg białej kapusty świeżej
  •  1 kg mięsa: np. kiełbasy, pieczonych mięs, boczku
  •  kilka suszonych grzybów
  •  3-4 liście laurowe
  •  10 szt ziela angielskiego
  •  4 szt suszonych owoców jałowca
  •   sól
  •   pieprz

Sposób przygotowania:

Świeżą kapustę poszatkować, kapustę kiszoną pokroić, włożyć do garnka. Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Do garnka dodać również suszone grzyby i wszystkie przyprawy. Zalać dwoma szklankami wody i zacząć gotować. Wymieszać i wszystko gotować ok. 2 godzin. Wynieść przykryty garnek z kapustą na balkon, lub schłodzić i wstawić do lodówki. Następnego dnia, bigos również gotować 2 godziny i wynieść na balkon. Trzeciego dnia gotujemy ostatnie 2 godziny i bigos jest gotowy do podania.

Autor: dorota20w.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)