Babeczki kruche z pieczarkami

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Składniki

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, wylepiać nimi specjalne foremki. piec na jasno złoty kolor.

Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i pieczarki i wszystko razem podsmażać. Woda musi całkiem wyparować.

Odstawić z ognia, dodać śmietanę i jajko, doprawić solą i pieprzem.
Podgrzewać, nie gotując, do zagęszczenia. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gorącym nadzieniem napełnić babeczki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)