Ajoblanco – przepis na andaluzyjski chłodnik

Wypróbuj przepis na hiszpański chłodnik zupełnie inny niż gazpacho, bo z czosnkiem i migdałami. Oto przepis na ajoblanco – zupę popularną na południu Hiszpanii.
/ 04.12.2014 12:19

ajoblanco

Fot. Fotolia

Ajoblanco – chłodnik z Andaluzji

Ajoblanco, czyli białe gazpacho, to chłodnik o dość prostych składnikach, w trochę nietypowym połączeniu – z czosnkiem i migdałami. Okazuje się jednak, że właśnie to połączenie, daje w efekcie wspaniały rezultat smakowy.

Danie to jest niezwykle popularne przede wszystkim na południu Hiszpanii. Nikt dokładnie nie wie, skąd przywędrowało do Andaluzji. Podobno swoje początki wzięło z dawnej kuchni pasterskiej. Prostota przygotowania, łatwo dostępne składniki i przede wszystkich swoisty charakter sprawiły, że istnieje minimum pięć odmian ajoblanco, a samo danie doczekało się własnych świąt.

W Maladze podawane jest z białymi winogronami lub kawałkami jabłek, w Grenadzie z pieczonym ziemniakiem, a w regionie Estremadury – z figami.

Warto dodać, że w różnych kombinacjach smakowych, stało się podstawą tzw. nowej hiszpańskiej kuchni kreatywnej.

Zobacz także: Tarator – bułgarski chłodnik

Przepis na ajoblanco

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego białego chleba (bez skórki)
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 litra wody
  • białe winogrona lub melon

Przygotowanie:

Migdały bez skórki blanszujemy na patelni i jak już wystygną, drobno siekamy razem z czosnkiem. Chleb moczymy w wodzie i odsączamy. Dodajemy wodę i oliwę. Za pomocą blendera, chociaż w wersji tradycyjnej ugniatało się je w moździerzu, dokładnie rozdrabniamy i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem mieszamy i dodajemy białe winogrona.

Źródło: Materiały prasowe Travelplanet.pl / Praktycy.com

Zobacz także: Przepis na gazpacho

Redakcja poleca

REKLAMA