Fot. Fotolia
Ajoblanco – chłodnik z Andaluzji
Ajoblanco, czyli białe gazpacho, to chłodnik o dość prostych składnikach, w trochę nietypowym połączeniu – z czosnkiem i migdałami. Okazuje się jednak, że właśnie to połączenie, daje w efekcie wspaniały rezultat smakowy.
Danie to jest niezwykle popularne przede wszystkim na południu Hiszpanii. Nikt dokładnie nie wie, skąd przywędrowało do Andaluzji. Podobno swoje początki wzięło z dawnej kuchni pasterskiej. Prostota przygotowania, łatwo dostępne składniki i przede wszystkich swoisty charakter sprawiły, że istnieje minimum pięć odmian ajoblanco, a samo danie doczekało się własnych świąt.
W Maladze podawane jest z białymi winogronami lub kawałkami jabłek, w Grenadzie z pieczonym ziemniakiem, a w regionie Estremadury – z figami.
Warto dodać, że w różnych kombinacjach smakowych, stało się podstawą tzw. nowej hiszpańskiej kuchni kreatywnej.
Zobacz także: Tarator – bułgarski chłodnik
Przepis na ajoblanco
Składniki:
- 4 kromki czerstwego białego chleba (bez skórki)
- 100 g blanszowanych migdałów
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 litra wody
- białe winogrona lub melon
Przygotowanie:
Migdały bez skórki blanszujemy na patelni i jak już wystygną, drobno siekamy razem z czosnkiem. Chleb moczymy w wodzie i odsączamy. Dodajemy wodę i oliwę. Za pomocą blendera, chociaż w wersji tradycyjnej ugniatało się je w moździerzu, dokładnie rozdrabniamy i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem mieszamy i dodajemy białe winogrona.
Źródło: Materiały prasowe Travelplanet.pl / Praktycy.com
Zobacz także: Przepis na gazpacho