Składniki:
- 10 dag marchwi
- 10 dag zielonej fasolki
- zielona i czerwona papryka
- bakłażan
- brokuł
- 25 dag ziemniaków
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 dymki
- 3 ząbki czosnku
- curry
- 2 chili
- szkl. bulionu warzywnego
- szkl. mleka kokosowego
- sos rybny
- limonka
- ew. pasta krewetkowa
- sól
Sposób wykonania:
1. Obraną marchew, fasolkę, papryki i bakłażana pokrój na niewielkie kawałki. Brokuł podziel na różyczki, a ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
2. Usuń zewnętrzną warstwę i twarde części trawy cytrynowej, a potem ją posiekaj.
3. Na patelni podsmaż dymkę i czosnek na złoty kolor. Dodaj curry (i ew. pastę krewetkową do smaku), trawę cytrynową i posiekane chili. Duś około 10 minut.
4. Następnie dodaj bulion, mleczko kokosowe, sos rybny i otartą skórkę z limonki. Gdy sos się zagotuje, dodaj warzywa i dopraw solą. Duś do miękkości. Podawaj gorące.