Reklama

Krewetki można, bez zbędnej przesady, określić jako najbardziej znane i najczęściej spożywane owoce morza. Ich smak jest wyjątkowo delikatny, a przyrządzenie stosunkowo proste. Nie musisz przygotowywać skomplikowanych dań - wystarczy np. podpiec je w piekarniku z dodatkiem czosnku i cebuli, a także przypraw. Krewetki z czosnkiem nie są jednak jedynym pomysłem: możesz też przyrządzić np. makaron z krewetkami lub sałatkę.

Reklama

Przepis na krewetki z chili i limonką

Oto składniki na krewetki z chili i limonką:

  • 50 dag dużych krewetek,
  • papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek,
  • 3 łyżki masła,
  • posiekana kolendra lub natka,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić krewetki z chili i limonką? Krewetki polej sokiem z limonki, odstaw na 20 minut. Na rozpuszczonym maśle podsmaż posiekany czosnek oraz chili. Dodaj osączone krewetki, oprósz całość solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut uważając, aby krewetki nie stały się twarde. Posyp natką oraz polej sokiem z pozostałej limonki.

Przepis na pierożki Dim Sum z krewetkami

Oto składniki na pierożki z krewetkami:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • łyżka masła,
  • 25 g drożdży

Na nadzienie:

  • 15 dag obranych krewetek,
  • 25 dag warzywnej mieszanki chińskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sos sojowy do maczania.

Jak zrobić pierożki z krewetkami? Wodę podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej. Wbij jajko i dodaj roztopione masło. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj nadzienie: na rozgrzanym oleju podsmaż mieszankę chińską. Dodaj posiekane krewetki. Dopraw sosem sojowym i octem. Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i jeszcze raz zagnieć. Rozwałkuj na półcentymetrowy placek i wycinaj metalową obręczą krążki o średnicy 9-10 cm. Na środku każdego placka połóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep u góry. Pierożki z krewetkami przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 20 minut.

Gdy pierożki podrosną, ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez mniej więcej 15 minut. Podawaj z sosem sojowym.

Przepis na sałatkę z krewetkami

Oto składniki na sałatkę z krewetkami:

  • 300 g krewetek koktajlowych bez zalewy,
  • 1 melon,
  • 1 awokado,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/2 sałaty,
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Na sos koktajlowy:

  • 1 szklanka majonezu,
  • 1/2 szklanki ketchupu,
  • sok z limonki,
  • tabasco,
  • 100 ml koniaku,
  • sól,
  • biały pieprz.

Jak zrobić sałatkę z krewetkami? Wszystkie składniki sosu do sałatki zmiksuj, dopraw do smaku. Awokado i melona obierz, pokrój w kostkę. Przełóż je do miski, skrop sokiem z cytryny. Dodaj krewetki i sos,
dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę z krewetkami podaj na sałacie z dodatkiem świeżych listków mięty.

Reklama

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Poniżej znajdziesz jeszcze 46 przepisów na krewetki:

Reklama
Reklama
Reklama