Połączenie delikatnego, soczystego mięsa ryby z wyrazistym, słodko-słonym japońskim sosem to idealna propozycja na szybki, elegancki obiad lub kolację, która zachwyci nie tylko fanów azjatyckich smaków. Z powodzeniem możesz go podać osobom, które nigdy nie próbowały tego typu kuchni, aby mogły się w niej zakochać!
Spis treści:
Łosoś w sosie teriyaki w wersji smażonej
Smażony łosoś w sosie teriyaki to szybka opcja, która sprawdzi się idealnie na ekspresowy obiad do pracy czy łączoną obiadokolację. Dzięki smażeniu na patelni ryba nabiera chrupiącej skórki i wspaniale komponuje się z gęstym, aromatycznym sosem. Doskonale komponuje się z warzywami na parze lub z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 4 łyżki sosu teriyaki,
- łyżeczka startego imbiru (korzenia),
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka miodu,
- łyżka soku z limonki,
- sól i pieprz do smaku,
- Sezam i świeża kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i połóż łososia skórą do dołu. Smaż przez około 3-4 minuty na średnim ogniu, aż skórka stanie się chrupiąca.
- Przewróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- W miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód, imbir i sok z limonki. Wlej mieszankę na patelnię i smaż przez minutę, polewając łososia sosem, aż filety będą równomiernie pokryte i lekko skarmelizowane.
- Przełóż rybę na talerz, polej pozostałym na patelni sosem i posyp sezamem oraz świeżą kolendrą.
fot. Łosoś w sosie teriyaki w wersji smażonej/Adobe Stock, ahirao
Łosoś w sosie teriyaki z piekarnika
Pieczony łosoś w sosie teriyaki to nieco lżejsza i troszkę łatwiejsza opcja. Jednocześnie to doskonały wybór, jeśli planujesz przygotować elegancki obiad dla najbliższych. Łosoś pieczony sprawdzi się także jako tradycyjny rodzinny posiłek.
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 4 łyżki sosu teriyaki,
- łyżka miodu,
- łyżeczka startego imbiru,
- łyżka sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- kilka plasterków cytryny,
- sezam i szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód, imbir, sos sojowy i czosnek, tworząc marynatę.
- Filety z łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowaną marynatą. Odstaw na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz łososia przez 15 minut.
- Zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 5 minut, aby marynata lekko się skarmelizowała.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż łososia na talerz i udekoruj sezamem, plasterkami cytryny oraz posiekanym szczypiorkiem.
fot. Łosoś w sosie teriyaki z piekarnika/Adobe Stock, alex9500
Zobacz też inne pomysły na łososia: