Kotlety wegetariańskie na 5 sposobów: z ciecierzycy, kaszy gryczanej, tofu, soczewicy i cieciorki. Jak zrobić kotlety warzywne?

proste kotlety wegetariańskie fot. Adobe Stock, noirchocolate
Kotlety wegetariańskie można przygotować z kaszy, ziemniaków, ryżu i różnego rodzaju warzyw, w szczególności strączków - ciecierzycy, soczewicy, soi oraz zielonego groszku. Możesz podawać je z ziemniakami i aromatycznym sosem, warzywną surówką albo w formie wegetariańskiego burgera. Zobacz, jak zrobić warzywne kotlety.
Małgorzata Machnicka / 17.08.2023 08:37
proste kotlety wegetariańskie fot. Adobe Stock, noirchocolate

Wegetariańskie kotlety to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Mogą być zrobione z ziemniaków, różnego rodzaju kasz, warzyw strączkowych (wszystkich rodzajów), marchewki, kalafiora i całego mnóstwa innych składników. 

Prym wśród kotletów wegetariańskich wiodą kotlety z ciecierzycy, ale da się je przygotować na wiele sposobów i z wielu różnych składników. Zobacz nasze pomysły na warzywne kotlety.

Spis treści:

  1. Kotlety z cieciorki
  2. Kotlety z marchewki
  3. Kotlety z kaszy gryczanej
  4. Kotlety z tofu
  5. Kotlety z soczewicy

Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy

Dania z ciecierzycy to znany i cenny zamiennik zwierzęcego białka i świetny pomysł na pożywny wege obiad. Zrobisz je w kilka chwil i możesz połączyć z domowym sosem czosnkowym lub tzatzikami. Będzie też idealnie komponować się z sosem pieczarkowym.

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 3 łyżeczki curry,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cieciorkę przełóż do miski i zmiksuj blenderem - masa nie musi być idealnie gładka, ale nie powinno być w niej całych ziarenek cieciorki.
  2. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory, papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Dodaj siemię lniane, jajko, curry i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Uformuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony.

kotlet wegetariański

fot. Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy/Adobe Stock, gkrphoto

Kotlety wegetariańskie z marchewki

Marchewka to idealny składnik bazowy dla placków, kotletów oraz ciast. Szczególnie popularna jest w jesiennych potrawach. To warzywo o słodkim smaku, dlatego możesz poszaleć z przyprawami, takimi jak pieprz czy ostra papryka.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • natka pietruszki,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowaną pietruszkę.
  3. Dodaj mąkę, jajko i dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Formuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. 
  5. Kotlety wegetariańskie z marchewki podawaj z pieczonymi ziemniakami.

kotlety wegetariańskie przepis

fot. Kotlety wegetariańskie z marchewki/Adobe Stock, Hihitetlin

Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Możesz ją wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych kotletów. Taki przepis idealnie sprawdzi się jako szybki obiad bez mięsa, który jest niezwykle sycący.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i przełóż do miski.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przełóż do miski z kaszą gryczaną, dodaj jajka i natkę pietruszki. Całość dopraw tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.
  4. Z masy formuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.

kotlety wegetariańskie

fot. Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej/Adobe Stock, julie208

Kotlety wegetariańskie z tofu

Tofu ma neutralny smak i jest doskonałym źródłem białka. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów, np. zrobić zamiennik mięsa mielonego w spaghetti albo użyć do sałatki zamiast kurczaka. Tofu idealnie sprawdzi się także do przygotowania wege kotletów.

Składniki:

  • 300 g tofu naturalnego,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsącz na ściereczce z nadmiaru wody. Przełóż do miski.
  2. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rozdrobnij ser widelcem, dodaj kaszę, masło orzechowe, bułkę tartą, sos sojowy, cebule pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Dokładnie wyrób dłońmi masę. 
  5. Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
  6. Kotlety wegetariańskie z tofu podawaj z ryżem jaśminowym i ze świeżą kolendrą.

wegetariańskie kotlety przepisy

fot. Wegetariańskie kotlety z tofu/Adobe Stock, timolina

Przepis na kotlety wegetariańskie z soczewicy

Soczewica jest bogatym źródłem roślinnego białka i, podobnie jak tofu, ma bardzo neutralny smak, przez co możesz dowolnie go zmodyfikować ulubionymi przyprawami. Gotowe kotlety idealnie komponują się z kremowym, gładkim sosem oraz takimi dodatkami, jak pieczone ziemniaki.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę i kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Oba składniki przełóż do miski, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sos sojowy, mąkę i przyprawy. 
  3. Wyrób na gładką masę. 
  4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Kotlety wegetariańskie z soczewicy podawaj z sosem pomidorowym albo grzybowym.

kotleciki wegetariańskie

fot. Wegetariańskie kotlety z soczewicy/Adobe Stock, gkrphoto

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.12.2020.

Więcej przepisów na wegetariańskie kotlety:

Kotlety jajeczne z pieczarkami. Prosty przepis na smaczne danie
Kotlety jajeczne z pieczarkami. Prosty przepis na smaczne danie
Kotlety jajeczne z pieczarkami są proste w przygotowaniu, a lista składników nie jest zbyt długa - w podstawowej wersji to 8 jajek, kilka pieczarek, 4 łyżki bułki tartej (+ do panierowania), a także przyprawy. Smak kotletów jajecznych z pieczarkami możesz jednak wzbogacić dodatkiem sera żółtego oraz szczypiorku.
Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy
Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - nie tylko dla wegetarian. Zobacz przepisy
Kotlety z kalafiora możesz wzbogacić również dodatkiem brokułów. W wersji wegańskiej jajka zastąp siemieniem lnianym, które zapewni podobną konsystencję masy. Sprawdź, jak zrobić kotlety z kalafiora na 3 sposoby.
Warzywne kotlety, czyli jak wykorzystać warzywa z rosołu
Warzywne kotlety, czyli jak wykorzystać warzywa z rosołu
Warzywa z rosołu najczęściej lądują w koszu, bo nie wiemy jak możemy je wykorzystać. My znamy przepis na przepyszne, warzywne kotlety!
Kotlety ruskie - prosty przepis na pyszny obiad
Kotlety ruskie - prosty przepis na pyszny obiad
Kotlety ruskie możesz podawać ze świeżą surówką i delikatnym, jogurtowym sosem. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, twarogu, cebuli, jajek i kilku przypraw.
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza wyglądem przypomina kebab, ale tradycyjnie jest wypełniona warzywami. Nasza knysza ma w środku również pyszny kotlet z cieciorki.
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Jak zrobić kotlety ziemniacznae? 3 sprawdzone przepisy!
Jak zrobić kotlety ziemniacznae? 3 sprawdzone przepisy!
Szukasz pomysłu na tani obiad? Wykorzystaj ziemniaki z drugiego dnia, aby zrobić chrupiące kotlety ziemniaczane!
Kotlety z kalafiora i brokułu
Kotlety z kalafiora i brokułu
Kotlety z kalafiora i brokułu to delikatny i sycący zarazem obiad!
Kotlety z kaszy z pieczarkami
Kotlety z kaszy z pieczarkami
Kotlety z kaszy z pieczarkami to prosty i smakowity pomysł na obiad!
Kotlety jajeczne z koperkiem
Kotlety jajeczne z koperkiem
Kotlety jajeczne z koperkiem to tradycyjny sposób na wegetariański obiad!
Kotlety ziemniaczane z chili i curry - przepis
Kotlety ziemniaczane z chili i curry - przepis
Kotlety ziemniaczane z chili i curry to orientalny, wegetariański obiad!
Jak zrobić kotlety z ciecierzycy? To proste i bardzo smaczne
Jak zrobić kotlety z ciecierzycy? To proste i bardzo smaczne
Kotlety z ciecierzycy smakują idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Są proste do przyrządzenia, a smakują prawie każdemu.
Kotlety z buraka z kuskusem
Kotlety z buraka z kuskusem
Kotlety z buraka z kuskusem, podawane prosto z pieca!

Redakcja poleca

REKLAMA