JAJKA: jajka faszerowane, jajka na twardo, jajka w koszulkach

Jajka strusie, perlicze, gęsie, kacze, kurze, przepiórcze fot. Adobe Stock
Jajka to podstawowy składnik wielu sosów, sałatek, czy past kanapkowych. Nieodzowny dodatek na święta i na co dzień – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 07.07.2017 15:39
Jajka strusie, perlicze, gęsie, kacze, kurze, przepiórcze fot. Adobe Stock

Jajka to bogactwo minerałów i witamin z grupy B oraz potasu. Możemy je przygotować z dowolnymi pastami z majonezem oraz warzywami. Najpopularniejsze jajka na twardo podawane na kanapki lub jako przystawki nie ustępują tym w koszulkach.  Sprawdź nasze przepisy na doskonałe jajka za każdym razem!

Jajka faszerowane

Oto składniki na jajka faszerowane:

  • 10 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy
  • papryka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku

Jak zrobić jajka faszerowane?

Jajka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skorupek. Następnie przepoławiamy każde z nich i wyciągamy żółtka. Przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca lub w blenderze na gładką masę. Dodajemy musztardę, śmietanę oraz majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na koniec kroimy w drobną kostkę paprykę i dokładamy do całości. Przyrządzoną masą nadziewamy każde białko jajka i dekorujemy pietruszką.

Jajka na twardo

Oto składniki na jajka na twardo:

  • jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić jajka na twardo?

Jajka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skorupki. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane jajka doskonale smakują w asyście pomidorów na kanapki lub do sałatki.

Jajka w koszulkach

Oto składniki na jajka w koszulkach:

  • 3-4 jajka
  • 3 łyżeczki octu
  • masło
  • szczypta soli

Jak zrobić jajka w koszulkach?

Jajka należy pozostawić do ocieplenia przynajmniej na 10-15 minut. Następnie do garnka wlewamy wodę i doprawiamy solą. Do wrzącej wody wlewamy ocet.  Jajko wlewamy prostu ze skorupki na wrzącą wodę i natychmiast za pomocą łyżeczki kręcimy koła w wodzie. Gotujemy przez 6-8 minut w zależności od tego, czy chcemy, aby żółtko było płynne czy nie. Tak przygotowane polewamy rozpuszczonym masłem. Dobrze komponuje się również z sosem holenderskim.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Najlepsze jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko: zobacz te proste i szybkie przepisy w wersji mięsnej i wege
Najlepsze jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko: zobacz te proste i szybkie przepisy w wersji mięsnej i wege
Jajka faszerowane to coroczny przebój wielkanocnych stołów. Wystarczy kilka składników, by przyrządzić tę przekąskę. Sprawdzi się ona nie tylko podczas Wielkanocnego Śniadania, ale także jako lekkie i szybkie danie na co dzień. Będzie również idealnym towarzyszem domówek i spotkań rodzinnych.
Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem to hit wśród wielkanocnych przystawek. Do farszu możesz dodać ulubione zioła i kiszone lub konserwowe ogórki.
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym są banalnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, sera żółtego i ulubionych przypraw.
Jajka faszerowane w skorupkach - pyszny i prosty przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane w skorupkach - pyszny i prosty przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane w skorupkach pobiją serca wszystkich gości. Do ich przygotowania potrzebny ci będzie majonez, świeże zioła.
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Jajko w chmurce - przepis na jajko na chmurce
Jajko w chmurce - przepis na jajko na chmurce
Jajko w chmurce to pomysł na proste, ale bardzo efektowne śniadanie prosto z Instagrama!
Jaskółcze gniazda - danie z jajkiem
Jaskółcze gniazda - danie z jajkiem
Inna nazwa tego dania to jajka po szkocku!
Awokado zapiekane z jajkiem
Awokado zapiekane z jajkiem
Zaskocz wszystkich pomysłowością. Zdziwisz się, jakie to proste!
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Proste, pomysłowe, zdrowe. Idealne na śniadanie!
Jajka faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Jajka faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintna przekąska idealna na Wielkanoc!
Jajka po Szkocku - przepis
Jajka po Szkocku - przepis
Jajka po Szkocku to nic innego jak klopsiki z mięsa mielonego z jajkiem w środku. Jesteś ciekawa jak smakują? Przygotuj je sama!
Jajka z pastami - przepis
Jajka z pastami - przepis
Jajka z pastą z tuńczyka oraz z pastą z musztardy to idealne danie, które możesz podać podczas świąt jako elegancką przekąskę.
Jajka na boczku - przepis na śniadanie
Jajka na boczku - przepis na śniadanie
Boczek i jajka to połącznie, które doceniają już nie tylko Anglicy. Coraz częściej to śniadaniowe danie pojawia się również na polskich stołach.
Jajka po wiedeńsku - przepis
Jajka po wiedeńsku - przepis
Troszkę inne jajko. Sprawdź przepis na pyszne jajko po wiedeńsku.
Jajka w koszulkach - przepis
Jajka w koszulkach - przepis
Przygotuj jajka w nieco innej wersji. Spróbuj jajek w koszulkach.
Jajka w babeczkach - przepis
Jajka w babeczkach - przepis
Jajka w babeczkach to niecodzienny sposób podania tego tradycyjnego dania wielkanocnego. Zobacz, jak przygotować tę pyszną przekąskę!

Redakcja poleca

REKLAMA