Truskawkowy sos do mięs fot. STOCKFOOD/FREE

Truskawkowy sos do mięs

Z dodatkiem pikantnych przypraw
/ 21.06.2011 14:54
Truskawkowy sos do mięs fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 100 min 

Składniki na 4 słoiczki po 250 ml:

- 2 kg truskawek
- 4 czerwone cebule
- 100 ml octu winnego
- szklanka czerwonego wina
- 2 szklanki brązowego cukru
- 2 ostre papryczki
- ząbek czosnku
- po łyżeczce suszonego imbiru i kardamonu
- łyżeczka gorczycy
- 2 łyżeczki tymianku

Sposób wykonania:
1. Przebrane, drobno pokrojone truskawki włóż do rondla, dodaj posiekaną cebulę i posiekane (ale bez nasionek) strączki papryczki, roztarty czosnek oraz cukier. Zalej octem winnym i winem.

2. Dosyp imbir i kardamon oraz gorczycę (ewentualnie możesz dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki). Gotuj ok. 20 min. Następnie dosyp tymianek.

3. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje (około godziny). Następnie ostudź, przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 15 min w temp. 85 st. C.

Domowe przetwory - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)