Tort truskawkowa pokusa fot. STOCKFOOD/FREE

Tort truskawkowa pokusa

Jeśli tort będą jedli tylko dorośli, do galaretki truskawkowej możesz dodać szklankę słodkiego czerwonego wina albo do warstwy wanilinowej kieliszek likieru amaretto
/ 19.05.2011 08:28
Tort truskawkowa pokusa fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 40 min * 1 porcja – ok. 230 kcal

Składniki na 10 porcji: 
- 30 dag truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego
- 3 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 torebek galaretki truskawkowej
- owoce do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz, przebierz, drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i torebką cukru wanilinowego, odstaw na kilka minut, aby puściły sok, a następnie zagotuj. Zestaw z ognia.

2. Galaretki rozpuść w 4 szklankach gorącej wody. Ostudź. 1/3 galaretki wlej do truskawek, wymieszaj.

3. Dużą formę na babkę wysmaruj olejem lub opłucz zimną wodą. Wlej galaretkę bez truskawek. Wstaw do lodówki, aby stężała.

4. Śmietankę ubij z resztą cukru wanilinowego, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i z zimnym mlekiem. Zalej galaretkę w formie. Zastudź. Na tę warstwę wylej galaretkę z truskawkami. Całość ochładzaj 3 godziny. Przed podaniem tort wytrząśnij z formy. Udekoruj świeżymi owocami.

Smakowite desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)