Smażone polędwiczki z truskawkami

Polane aromatycznym sosem ze świeżym imbirem
/ 15.06.2011 10:29

Przygotowanie: 20 min
Smażenie mięsa:ok. 8 min
Porcja: ok. 350 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 40 dag truskawek
- 3 średnie polędwiczki wieprzowe (po 30 dag)
- kawałek imbiru długości 5 cm
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 2 łyżeczki dżemu malinowego
- pieprz czarny grubo siekany
- szczypta soli
- 4 porwane listki bazylii

Sposób wykonania:

1. Polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem pokrój w plastry grubości 2 cm, lekko spłaszcz dłonią. Oprósz szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso, usmaż na rumiano, przełóż na talerz i trzymaj w cieple.

2. Na tłuszcz ze smażenia mięsa włóż obrany i starty na drobne wiórki imbir, wsyp cukier i smaż, mieszając minutę. Następnie dodaj oczyszczone i przekrojone na pół truskawki, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz dżem malinowy. Oprósz solą, dodaj porwane listki bazylii. Duś razem na wolnym ogniu przez pół minuty.

3. Usmażone mięso przełóż na ogrzane talerze, polej przygotowanym sosem truskawkowym. Podawaj z namoczonym w wodzie papierem ryżowym, ew. ugotowanym al dente makaronem typu wstążki, wymieszanym z łyżką masła lub oliwy z oliwek.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)