Ptysie ze śmietaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić ptysie ze śmietaną i truskawkami? Zobacz przepis!

Pyszne ciasteczka w sam raz na letni podwieczorek
/ 06.07.2018 16:00
Ptysie ze śmietaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie ok. 20 min
Pieczenie ok. 50 min
Porcja  ok. 300 kcal


Przepis na 14 sztuk:
Ciasto:

- szklanka wody
- 8 dag masła
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Krem:
- 2 szklanki schłodzonej kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 3 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- 30 dag truskawek (lub innych świeżych owoców)



Sposób wykonania:
1. Wodę zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż powstanie gęste, lśniące ciasto, a na ściankach garnka pojawi się biały nalot. Ciasto przełóż do miski i lekko przestudź. Cały czas miksując, dodaj po jajku. Razem z ostatnim jajkiem dodaj proszek do pieczenia.

2. Szprycą wyciśnij 14 kopczyków na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 15–20 min (200 st.), po czym 30–35 min w temp. 180 st. Przestudź.

3. Letnie ptysie przekrój na pół i nadziej ubitą na sztywno kremówką z usztywniaczem, cukrem, skórką i owocami.

Smakowite desery - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)