Przygotowanie 30 min * pieczenie 6o min * 1 porcja – ok. 310 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 40 dag mąki
- 4 jajka
- 10 dag masła
- po 20 dag cukru i miodu
- przyprawa piernikowa
- 20 dag bakalii
- 2 łyżeczki sody
- tłuszcz i tarta bułka
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem i miodem, dodając kolejno po żółtku, połącz z przesianą mąką, przyprawami, umytymi, osuszonymi i posypanymi mąką rodzynkami i posiekaną skórką pomarańczową.
2. Sodę rozpuść w małej ilości ciepłej wody, dodaj do ciasta, wymieszaj.
3. Na końcu domieszaj pianę ubitą z białek, ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką
formy, piecz ok. 60 min w 180 st. C.
Przepisy na pierniczki - forum >>