Zapiekane banany z czekoladą

W herbatnikach - po prostu pyszne!
/ 25.06.2015 14:30

Przepyszny deser - koniecznie spróbuj!

Banany z sosem czekoladowym

fot. serwis prasowy Jutrzenki

Składniki na 6 porcji:

  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 1 łyżka masła
  • 100 g jogurtu bałkańskiego
  • 200 g herbatników
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (90-100 g)
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania bananów:

1. Herbatniki pokrusz i zmiksuj z jogurtem i jajkami.
2. Banany obierz, pokrój w grube plastry i smaż na maśle około 5 minut, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i przykryj masą herbatnikową.
3. Całość zapiecz w temperaturze 180°C do zrumienienia.
4. Czekoladę zetrzyj na tarce i zalej gorącym mlekiem, mieszaj do uzyskania jednolitej masy, tworzącej sos czekoladowy.
5. Gotowe banany podawaj z sosem czekoladowym.

Zobacz też: Pieczone banany z musem malinowym - przepis Moniki Mrozowskiej

Na podstawie materiałów prasowych marki Jutrzenka - przepis Jerzego Sobieniaka

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)