Skórka cytrynowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni

Wigilijny krem cytrynowy i pomarańczowy

Przyzwyczajeni jesteśmy do klusek z makiem lub pierogów na słodko, ale żeby krem cytrynowy czy pomarańczowy pojawił się na wigilijnym stole? A przecież jeszcze przed wojną ta potrawa nie była niczym niezwykłym.
/ 15.10.2010 12:11
Skórka cytrynowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni

Pewna część tradycji, zwłaszcza tej ziemiańskiej, uległa zapomnieniu. Czas, by na wigilijne stoły powróciły potrawy naszych babek.

Polecamy: Jak zrobić chłodzone ozdoby?

Krem pomarańczowy lub cytrynowy robimy w sposób następujący:

Potrzebne nam będą:
Szklanka cukru
4 żółtka
3 pomarańcze/3 cytryny (oprócz tego – jeśli użyjemy pomarańczy jako form, kupmy więcej tych owoców – po jednej na domownika)
1 cytryna
Pół litra śmietanki słodkiej, 36%
Łyżka żelatyny
2 łyżki mleka

a) Cukier ocieramy o umyte cytrusy (nabieramy w dłoń i pocieramy nim owoc, nad miską), aby cukier nabrał ładnego zapachu, a następnie ucieramy z żółtkami. Dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, ubijamy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ubijamy masę na zimnie.

b) Osobno ubijamy śmietankę z cukrem, a następnie łączymy oba płyny (bitą śmietanę dodajemy do żółtek). Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku i jeszcze ubijamy. Przelewamy do formy i wkładamy do lodówki, aż stężeje.

c) Można też wydrążyć z pomarańczy miąższ, napełnić połówki owoców kremem, schłodzić i podać krem w skórkach.

Polecamy: Jak przygotować polewkę migdałową

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/23.11.2011 10:32
wigilijny krem z pomarańczy i cytryny podany w wydrążonych połówkach owoców to piękny bożonarodzeniowy zwyczaj. czy można by go podać jeszcze w inny sposób albo urozmaicić ?