Przygotowanie 20 min
Chłodzenie 2 godziny godz.
Porcja 420 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 50 dag truskawek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sok oraz skórka starta z cytryny
- 2 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż kilka sztuk. Resztę pokrój, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie zmiksuj.
2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane truskawki wymieszaj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodaj bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przelej do salaterki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
3. Resztę truskawek pokrój, wymieszaj z pudrem i wiśniówką. Odstaw do lodówki. Masę truskawkową nabieraj łyżką maczaną we wrzątku, ułóż na talerzykach i obłóż truskawkami macerowanymi w alkoholu.