Składniki
Jak zrobić lody truskawkowo-orzechowe?
Lody:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 ml jogurtu greckiego
- 20 dkg truskawek
- 5 dkg porzeczki czarnej
- 1 łyżka cukru pudru
-
3 łyżki orzechów laskowych tartych Back Mit
Owoce:
- 20 truskawek
- 3 morele
- 20 malin
- 1 łyżka jagód
- 1 jabłko
- listki melisy
- orzechy laskowe tarte Back Mit
- 1 brzoskwinia
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do miski wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder i ubijać dalej. Porzeczki i truskawki umyć, obrać i zmiksować blenderem, Dodać do masy śmietanowej, razem z orzechami tartymi i zamieszać. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co 30 minut miksować lody żeby się nie skrystalizowały. Powtarzać to przez 3 h. Brzoskwinie przekroić na pół, grilluje i ułożyć na każdej połówce gałkę lodów. Posypać tartymi orzechami.
Serek mascarpone rozrobić z cukrem pudrem. Ułożyć na talerzu po jednej łyżce. Pięć truskawek odłożyć do zrobienia kwiatka. Pokroić je na plastry i układać w rozetę na serku. to samo zrobić z morelami. Maliny ułożyć w około w kwiatka, do każdej włożyć grono jagody, a w środek wsypać łyżeczkę jagód. Talerz udekorować malinami i listkami melisy. Z reszty malin i truskawek zrobić sos. Owoce zmiksować blenderem, wylać na talerz i posypać orzechami