Truskawkowo orzechowe lody w deserze z letnimi owocami

Do miski wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder i ubijać dalej...
/ 02.09.2013 11:09

Składniki

Jak zrobić lody truskawkowo-orzechowe?

Lody:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 20 dkg truskawek
  • 5 dkg porzeczki czarnej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki orzechów laskowych tartych Back Mit

    Truskawkowo orzechowe lody w deserze z letnimi owocami

Owoce:

  • 20 truskawek
  • 3 morele
  • 20 malin
  • 1 łyżka jagód
  • 1 jabłko
  • listki melisy
  • orzechy laskowe tarte Back Mit
  • 1 brzoskwinia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do miski wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder i ubijać dalej. Porzeczki i truskawki umyć, obrać i zmiksować blenderem, Dodać do masy śmietanowej, razem z orzechami tartymi i zamieszać. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co 30 minut miksować lody żeby się nie skrystalizowały. Powtarzać to przez 3 h. Brzoskwinie przekroić na pół, grilluje i ułożyć na każdej połówce gałkę lodów. Posypać tartymi orzechami.

Serek mascarpone rozrobić z cukrem pudrem. Ułożyć na talerzu po jednej łyżce. Pięć truskawek odłożyć do zrobienia kwiatka. Pokroić je na plastry i układać w rozetę na serku. to samo zrobić z morelami. Maliny ułożyć w około w kwiatka, do każdej włożyć grono jagody, a w środek wsypać łyżeczkę jagód. Talerz udekorować malinami i listkami melisy. Z reszty malin i truskawek zrobić sos. Owoce zmiksować blenderem, wylać na talerz i posypać orzechami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)