Desery  z truskawkami: Tort truskawkowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tort z truskawkami - efektowny i prosty przepis

Niezwykle efektowny i delikatny tort wprost rozpływa się w ustach! Sprawdź przepis!
/ 05.07.2018 14:17
Desery  z truskawkami: Tort truskawkowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie 60 min * pieczenie 40 min * 1 porcja – ok. 390 kcal

Składniki na 10 porcji tortu z truskawkami:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • po 15 dag cukru pudru i mąki
  • cukier wanilinowy
  • łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru

Na krem:

  • 500 ml śmietanki 36-proc.
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag truskawek
  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania tortu z truskawkami:


  1. Białka ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z żółtkami i mąką. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
  2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. 200 ml wody wymieszaj z cukrem i spirytusem. Truskawki umyj, osącz, pokrój.
  3. Blaty nasączaj ponczem, przekładaj kremem i truskawkami. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Na wierzchu tortu ułóż truskawki, boki tortu z truskawkami obsyp wiórkami.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)