Tort węgierski Agaty

Dwie galaretki przygotować wcześniej, ostudzić na twardo. Przygotować I ciasto z kakao. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć) ciągle ucierając.
/ 20.07.2011 11:20

Składniki

  • 3 szklanki cukru pudru

  • 2 kostki masła extra bez dodatków
  • 2 Szt. cukru waniliowego
  • 1 szt. galaretki cytrynowej
  • 1 szt. galaretki pomaranczowej
  • 1 szt. galaretki wiśniowej
  • 8 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 8 jaj 
  • 2 Szklanki mleka
  • bakalie wg. uznania.
  • 4 mandarynki

Sposób przygotowania

Dwie galaretki przygotować wcześniej, ostudzić na twardo.
Przygotować I ciasto z kakao. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć) ciągle ucierając.
Do masy dodać kakao 2 duże łyżki. Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając. Ubite białka dodać do masy.
Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy, lekko mieszając.
Masę wylać do tortownicy.Wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować II białe ciasto bez kakao.
Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodawać po jednym żółtku (4 jajka wcześniej sparzyć) ciągle ucierając.
Szklankę mleka ugotować, lekko ostudzić dodać 4 duże łyżki żelatyny i cukier waniliowy, wymieszać, dodać do masy, ciągle ucierając. Ubite białka dodać do masy.
Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę, dodać do masy, lekko mieszając. Masę wylać na pierwsze ciasto do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch dać bakalie według uznania.
Ciasto można dekorować cząstkami mandarynek. Zalać tężejącą galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA