Tort "Migdałowe marzenie"

Zanim rozmarzysz się na dobre, zrób migdałowy tort!
/ 29.05.2019 16:43

Składniki:
- 25 dkg masła
- 25 dkg Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka
- 25 dkg zmielonych migdałów
- 25 dkg mąki
- 25 dkg konfitury pomarańczowej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki płatków migdałowych
- masło do posmarowania formy



Sposób przygotowania: masło i Cukier Drobny marki Srebrna Łyżeczka ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy jajka, białko, sól, cynamon i wszystko ucieramy na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny, zmielone migdały oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. 2/3 ciasta wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem, wyrównujemy, na wierzchu rozprowadzamy warstwę konfitur pomarańczowych.

Resztę ciasta wprowadzamy do rożka do wyciskania z gładką końcówką i dekorujemy ciasto we wzorek w kratkę. Wierch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy płatkami migdałami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190°C przez 85 minut.