Tort kokosowo-truskawkowy

Ozdobić śmietaną, truskawkami i wiórkami kokosowymi.
Składniki:
- Po 12 dag miękkiego masła i cukru
- 4 jajka
- 10 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag wiórków kokosowych
Na krem i do dekoracji:
- 40 dag truskawek
- 400 ml kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
- wiórki kokosowe

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z mąką, proszkiem, wiórkami i pianą, piec 30 min. w 180°C, ostudzić, przekroić na pół.
Truskawki oczyścić, połowę zmiksować, kremówkę ubić z cukrem, wymieszać z żelatyną, 1/3 masy połączyć z masą truskawkową.
Blaty przełożyć kremem
i truskawkami, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, ozdobić śmietaną, truskawkami i wiórkami kokosowymi.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 miesięcy temu
ja zamiast zwykłej maki pszennej dodałam mąkę o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów, ciasto wyszło pyszne, a jest chociaż odrobinę zdrowsze :D