Tort czekoladowy - przepis

Oto tort czekoladowy kuszący głębokim smakiem i aromatem czekolady!
/ 12.01.2014 11:56

Oto tort czekoladowy kuszący głębokim smakiem i aromatem czekolady! Sprawdźcie nasz przepis!

Tort czekoladowy

fot. Fotolia

Składniki:

  • szklanka cukru pudru do ciasta + 160 g do kremu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g masła
  • 200 g czekolady
  • 100 g posypki czekoladowej (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. 1. Do miski wbij jajka, dodaj szklankę cukru pudru i ubij.
  2. 2. Gdy masa zwiększy objętość, stopniowo dodaj mleko. Wymieszaj.
  3. 3. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. 4. Masę jajeczną połącz z przesianymi składnikami.
  5. 5. Zmiksuj wszystko razem.
  6. 6. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i przelej do niej masę.
  7. 7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  8. 8. Przygotuj krem - masło zmiksuj z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuść (np. w mikrofali lub kąpieli wodnej). Kiedy przestygnie, zmiksuj ją powoli z masą maślaną. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  9. 9. Ostygnięte ciasto przekrój ostrożnie na 3 blaty.
  10. 10. Smaruj poszczególne blaty kremem. Następnie pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
  11. 11. Posyp wierzch ciasta posypką czekoladową. Możesz również ułożyć ulubione owoce.
  12. 12. Odstaw do schłodzenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  13. 13. Tort czekoladowy możesz podawać np. na pokrojonych wafelkach.
  14.  

Redakcja poleca

REKLAMA