Przygotowanie: 35 min
Ochładzanie: 3 godz.
Porcja: 305 kcal
Składniki na 14–16 porcji:
- 2 szklanki mieszanki owoców leśnych (malin, jagód, poziomek)
- galaretka malinowa lub truskawkowa
- 2 gotowe cienkie spody biszkoptowe
- słoiczek dżemu malinowego
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka śmietanki kremówki
- 5 łyżeczek żelatyny
- płatki migdałowe
Sposób wykonania:
1. Biszkopty przełóż dżemem. Załóż na nie obręcz tortownicy. Lekko dociśnij wierzchni biszkopt.
2. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, ewentualnie dopraw sokiem z cytryny. Łyżkę jogurtu przełóż do rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj. Następnie połącz z pozostałym jogurtem.
3. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z jogurtem. Masę wylej na biszkopt. Wstaw do lodówki na godzinę.
4. W tym czasie rozpuść galaretkę w 1,5 szklanki wody. Mocno schłodź. Na cieście ułóż mieszankę owoców. Zalej tężejącą galaretką. Ponownie schładzaj (2 godziny). Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu. Tuż przed podaniem oprósz nimi brzeg deseru.
Pyszne ciasta - forum >>