Ciasto:
- 6 jaj,
- 18 dag cukru,
- 10 dag mąki pszennej,
- 8 dag mąki ziemniaczanej,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 dag masła.
Masa:
- półtorej kostki masła,
- 3 jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka wydrylowanych wiśni.
Poncz:
- pół szklanki wody,
- łyżka cukru,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka rumu lub olejek rumowy
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sztywną pianę z białek. Wymieszać. Na końcu wlać gorące stopione masło i jeszcze chwilę ucierać. Przełożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 35 min w temperaturze 190°C. W naczyniu ubić na parze jaja z cukrem. Ucierać masło, stopniowo dodając ostudzoną masę jajeczną. 1/3 masy odłożyć, a do pozostałej dodać osączone wiśnie. Z wierzchu biszkoptu odkroić cienki krążek.
Z pozostałego ciasta wydrążyć środek, tak by spód i boki miały grubość około 1 cm. Wydrążone ciasto pokruszyć i dodać do masy. Biszkopt (także odkrojony płat) nasączyć ponczem. Zagłębienie napełnić masą wiśniową. Przykryć odkrojonym krążkiem ciasta. Posmarować torcik resztą białej masy. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (100 g - 320 kcal).
Autor Paulina Kwaśniewska z Jabłówka
Torcik wiśniowy
Wydrążone ciasto pokruszyć i dodać do masy. Biszkopt nasączyć ponczem. Zagłębienie napełnić masą wiśniową.