Torcik słodkie serce Amaretto fot. STOCKFOOD/FREE

Torcik słodkie serce Amaretto

Zamiast kakao do ciasta możesz dodać kawę rozpuszczalną lub mieloną, a do kremu likier kawowy lub łyżkę mocnego naparu kawy. Otrzymasz torcik cappuccino.
/ 24.05.2011 11:17
Torcik słodkie serce Amaretto fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 70 min * 1 porcja – ok. 480 kcal

Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach migdałowy

Na krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- kieliszek likieru amaretto
- cukier wanilinowy

Dodatkowo:
- słoik dżemu morelowego
- płatki migdałowe
- poncz do nasączenia

Sposób wykonania:
1. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Wymieszaj z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia oraz 3 kropelkami zapachu.

2. Ciasto wlej do formy w kształcie serca wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w temp. 200 st. C. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.

3. Dwa placki nasącz ponczem, przełóż 3/4 dżemu. Wierzch posmaruj śmietanką ubitą na sztywno z cukrem wanilinowym, wymieszaną z likierem i żelatyną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Przykryj ostatnim plackiem.

4. Brzegi tortu posmaruj resztą dżemu, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu ew. ułóż wzornik i oprósz tort cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>

Tagi: tort, deser, ciasto