Torcik na zimno

Herbatniki pokruszyć, dodać łyżeczkę cynamonu i miękkie masło, wyrobić aż składniki się połączą. Małą tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dno wylepić masą herbatnikową.
/ 13.10.2006 11:35

Składniki

  •  

    15 dkg herbatników,
  • 1/3 kostki masła,
  • 0.5 l jagód,
  • 2 szkl. smietany kremówki,
  • 2 torebki śmietan-fixu,
  • 0.5 szkl. cukru pudru,
  • 1 cytryna,
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki,
  • 5 łyżek soku wiśniowego,
  • 1 łyżka żelatyny instant,
  • cynamon.

Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć, dodać łyżeczkę cynamonu i miękkie masło, wyrobić aż składniki się połączą. Małą tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dno wylepić masą herbatnikową.

Jagody lekko zgnieść, kilka sztuk odłożyć do dekoracji. Sok z jagód podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, wcisnąć łyżkę soku z cytryny, skórkę zetrzeć.

Zimną kremówkę ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami bitej śmietany, a potem z pozostałą. Włożyć rozgniecione jagody, wymieszać. Krem wyłożyć na masę herbatnikową, wierzch wyrównać, włożyć do lodówki na 2 h.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Po ostygnięciu wlać ją na krem i wstawić do lodówki.

Ciasto udekorować jagodami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)