Torcik Cappuccino

Zaparzyć kawę w jednej szklance przegotowanej wody. 1 jajko i 5 żółtek ubić z 3/4 szklanki cukru na parze do białości i wystudzić.
/ 10.10.2011 09:00

Składniki

  • 1 szt. jajo kurze
  • 5 szt. żółtek jaja kurzego
  • 3 szt. serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 kostka masła bez oleju
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 dag biszkoptów okrągłych małych
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania

Zaparzyć kawę w jednej szklance przegotowanej wody. 1 jajko i 5 żółtek ubić z 3/4 szklanki cukru na parze do białości i wystudzić. Utrzeć masło, dodawać stopniowo ubite jajka, dodać serki zmiksować, następnie dodawać porcjami mleko w proszku. Pod koniec ucierania dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody przegotowanej zimnej. Biszkopty moczymy w kawie, układamy w tortownicy.

Na biszkopty wykładamy masę, biszkopty, następnie wykładamy drugą warstwę masy, i znów biszkopty, masa. Torcik polewamy polewą czekoladową lub posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawić do lodówki na 3 godz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/23.01.2016 23:06
pycha