Sernik na zimno z owocami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Tęczowy sernik na zimno

Środkową warstwę deseru możesz zrobić też ze zmiksowanych mrożonych truskawek usztywnionych galaretką truskawkową
/ 03.04.2011 09:56
Sernik na zimno z owocami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 45 min 
Porcja:  200 kcal

Składniki na 12–14 porcji:
-  3 serki homogenizowane waniliowe (po 20 dag)
-  3 szklanki śmietanki kremówki
-  torebka galaretki cytrynowej
-  3 łyżki cukru pudru
-  torebka galaretki wiśniowej
-  torebka galaretki agrestowej
-  opakowanie polewy z białej czekolady
-  opakowanie polewy z gorzkiej czekolady
-  3 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:
1. Każdą galaretkę z osobna rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę zalej 3 łyżkami wody. Gdy spęcznieje, po 1/3 włóż do szklanek z galaretkami i rozpuść.

2. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Jeden serek zmiksuj z łyżką cukru pudru i galaretką cytrynową. Ubij szklankę kremówki, wymieszaj z serkiem. Masę wlej do salaterki. Włóż do lodówki na 15 min. 

3. W tym czasie drugi serek wymieszaj z łyżką cukru pudru i galaretką wiśniową. Połącz z ubitą śmietanką (1 szklanka). Wylej na warstwę cytrynową. Wstaw do lodówki na kolejne 15 min, a w tym czasie w podobny sposób przygotuj warstwę agrestową. Wylej na warstwę wiśniową. Bombę schładzaj w lodówce 2–3 godziny.

4. W osobnych rondelkach stop obie polewy, przestudź. Sernik wytrząśnij z salaterki.  Usuń folię spożywczą. Wierzch najpierw posmaruj białą polewą, gdy zastygnie, fantazyjnie udekoruj polewą z ciemnej czekolady.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)