Tartaletki z owocami

Letni deser na jeden kąsek
/ 11.06.2013 14:27
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • kostka masła
  • 10 dkg cukru
  • żółtko
  • szczypta soli

Krem waniliowy:

  • 250 ml mleka
  • 5 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 2,5 dkg mąki

Sposób wykonania tartaletek z owocami:


  1. Zagnieść ciasto, owinąć folią, odstawić do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować na grubość 3 mm. Wyłożyć ciastem foremki. Upiec na złoto w temperaturze 180 stopnie C.
  2. Zagotować mleko z laską wanilii. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Wlać trochę mleka i znowu wymieszać. Dodać pozostałe mleko i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ułożyć krem na dnie tarteletek, a na nim owoce (maliny, truskawki, połówki winogron, plastry kiwi, kawałki moreli).

Letnie desery przygotowała mistrzyni sztuki cukierniczej Bożena Sikoń z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. 
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.05.2016 13:19
na ile to jest porcji?