Tarta z kremem Panna Cotta

Mąkę, masło 30 g cukru, żółtko, sól i wodę wyrób na jednolitą masę. Ciasto, schłódź, rozwałkuj, wyłóż nim posmarowaną masłem foremkę,
/ 17.07.2018 15:38

Składniki

Ciasto:

  • Tarta z kremem Panna Cotta

    100 g masła
  • 200 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko
  • 25 ml wody
  • sól

Krem Panna cotta:

  • 250 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • kilka kropli z cytryny
  • sól
  • 1 Laska wanilii Kamis Specialite

Sposób przygotowania

Mąkę, masło 30 g cukru, żółtko, sól i wodę wyrób na jednolitą masę. Ciasto, schłódź, rozwałkuj, wyłóż nim posmarowaną masłem foremkę, przykryj pergaminem, dociśnij, ponownie schłódź przez 30 minut, a następnie piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody, dodaj do kremówki. Dodaj cukier, cytrynę, i wanilię. Ubij na sztywno mikserem, wyłóż na upieczone ciasto i włóż do lodówki, by się schłodziło.