Tarta rabarbarowa z kruszonką i sorbetem rabarbarowym

Rabarbar kojarzy nam się głównie z kompotami, jednak ta prosta roślina może posłużyć do przygotowania szykownego i smacznego deseru. Tarta rabarbarowa z sorbetem jest pysznym deserem, którego nie powstydzimy się nawet na eleganckim przyjęciu.
/ 25.02.2013 09:41

Składniki na tartę rabarbarową:

  • 250 g mąki pszennej
  • 230 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 10ml kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 150 g cukru kryształu
  • Szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • 35 g masła

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła

Składniki na sorbet rabarbarowy:

  • 500 g rabarbaru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu klonowego lub miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 220 ml wody

Składniki na chips rabarbarowy:

  • Rabarbar
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać miękkie masło, żółtka i kwaśną śmietanę; szybko i dokładnie zagnieść (bardzo ważne, żeby ciasta długo nie zagniatać, bo się zaciągnie i będzie twarde po upieczeniu). Wstawić do lodówki na 30min. Foremki wysmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 5–6 mm, wyłożyć nim foremki, widelcem nakłuć spód w kilku miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–190°C (termoobieg) na ok. 12min, aż ciasto będzie lekko podpieczone.
  • Przygotować rabarbar: masło rozpuścić w garnku, dodać rabarbar, umyty i pokrojony na kawałki długości ok. 1 cm, cukier oraz cynamon i goździki. Wszystkie składniki prażyć na wolnym ogniu ok. 10 min, stale mieszając.
  • Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę.
  • Uprażony rabarbar nałożyć na podpieczone korpusy z ciasta kruchego, obficie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 15–20 min, aż kruszonka zapiecze się na złoty kolor.
  • Przygotować sorbet: rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze ok. 10 min, zmiksować (jeżeli po zmiksowaniu pozostaną włókna z rabarbaru, to przetrzeć przez sito). Gotową mieszankę schłodzić i wstawić do zamrażalnika (-20°C) na ok. 4 godz., mieszając co jakiś czas, żeby konsystencja była jednolita.
  • Rabarbar na chips pokroić na cienkie plastry (ok. 2–3mm) długości 10 cm, posypać cukrem pudrem, ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 80°C (termoobieg), suszyć ok. 60 min, co jakiś czas przekładając na drugą stronę.
  • Gorącą tartę rabarbarową ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, obok na chips z rabarbaru nałożyć sorbet.

Autor przepisu: Marek Widomski

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/25.02.2013 14:47
Wygląda cudownie. Ciekawe na ile foremek starcza ciasta.