Składniki na tartę rabarbarową:
- 250 g mąki pszennej
- 230 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 10ml kwaśnej śmietany
- 1 kg rabarbaru
- 150 g cukru kryształu
- Szczypta cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- 35 g masła
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 100 g masła
Składniki na sorbet rabarbarowy:
- 500 g rabarbaru
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu klonowego lub miodu
- 150 g cukru trzcinowego
- 220 ml wody
Składniki na chips rabarbarowy:
- Rabarbar
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać miękkie masło, żółtka i kwaśną śmietanę; szybko i dokładnie zagnieść (bardzo ważne, żeby ciasta długo nie zagniatać, bo się zaciągnie i będzie twarde po upieczeniu). Wstawić do lodówki na 30min. Foremki wysmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 5–6 mm, wyłożyć nim foremki, widelcem nakłuć spód w kilku miejscach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–190°C (termoobieg) na ok. 12min, aż ciasto będzie lekko podpieczone.
- Przygotować rabarbar: masło rozpuścić w garnku, dodać rabarbar, umyty i pokrojony na kawałki długości ok. 1 cm, cukier oraz cynamon i goździki. Wszystkie składniki prażyć na wolnym ogniu ok. 10 min, stale mieszając.
- Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę.
- Uprażony rabarbar nałożyć na podpieczone korpusy z ciasta kruchego, obficie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 15–20 min, aż kruszonka zapiecze się na złoty kolor.
- Przygotować sorbet: rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze ok. 10 min, zmiksować (jeżeli po zmiksowaniu pozostaną włókna z rabarbaru, to przetrzeć przez sito). Gotową mieszankę schłodzić i wstawić do zamrażalnika (-20°C) na ok. 4 godz., mieszając co jakiś czas, żeby konsystencja była jednolita.
- Rabarbar na chips pokroić na cienkie plastry (ok. 2–3mm) długości 10 cm, posypać cukrem pudrem, ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 80°C (termoobieg), suszyć ok. 60 min, co jakiś czas przekładając na drugą stronę.
- Gorącą tartę rabarbarową ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, obok na chips z rabarbaru nałożyć sorbet.
Autor przepisu: Marek Widomski
Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.