Szybkie jogurtowo-cytrynowe ciasto

Ciasto jogurtowo-cytrynowe to propozycja na orzeźwiający smakołyk do porannej czy popołudniowej kawy. Ciasto z cytryn Limmi posypane cukrem pudrem zasmakuje każdemu!
/ 24.04.2013 11:56

Ciasto

Składniki:

  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • skórka z jednej cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny Limmi

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie dokładnie mieszamy. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu, do jajek dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszając masę łyżką - aż stanie się gładka. Przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy lub kwadratowej blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170oC. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem, czy jest gotowe. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Cytryny sycylijskie zbierane od stycznia do czerwca mają największy zasób soku, dlatego najlepiej kupować je w tym okresie lub wykorzystać gotowy sok z butelki.

Źródło: Marketing & PR Solution Sp. z o.o., www.infexfood.pl

Zobacz także: Jak udekorować muffinki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.05.2013 21:02
Bardzo ciekawy przepis. Na pewno spróbuje.