fot. Fotolia
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka surowych migdałów
- 1 łyżeczka mielonych nasion szałwii argentyńskiej
- 1 szklanka pokrojonych daktyli
- 2 łyżeczki wody
Na nadzienie:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki pokrojonych daktyli
- 1 jabłko, obrane, wydrążone i pokrojone
- 2 łyżeczki mielonych nasion szałwii argentyńskiej
- 1 szklanka mrożonych jagód, lekko rozmrożonych
- 4 średnie jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w plastry
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie
Aby przygotować ciasto, wymieszaj migdały i pierwszą porcję nasion szałwii w robocie kuchennym. Zmiksuj je dokładnie. Dodaj daktyle i wodę i ponownie miksuj, aż mieszanina zacznie zbijać się w jednolitą masę. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim blaszkę do pieczenia o boku 22 cm delikatnie posmarowaną oliwą. Podpiecz ciasto przez 5 minut w temperaturze 120°C.
Aby przyrządzić nadzienie, zmieszaj w blenderze wodę, daktyle, jabłka i drugą część nasion szałwii. Miksuj je do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. W dużej misce wymieszaj dokładnie jagody, plastry jabłka, cynamon i rodzynki. Nadzienie wyłóż za pomocą łyżki na przypieczone ciasto i wstaw do piekarnika o temperaturze 95°C na 1½ godziny. Ostudź przed pokrojeniem i podaniem.
Przepis pochodzi z książki "Superodporność. Jak czerpać zdrowie z każdego posiłku" (Studio Astropsychologii). Publikacja za zgodą wydawcy.