Ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock

Szarlotka kakaowa

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, dodawać stopniowo do masy jajecznej na przemian z olejem. Na końcu dodać cukier waniliowy i cynamon, dokładnie wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Masę przełożyć do podłużnej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać posypane cukrem pudrem.
/ 06.08.2018 12:43
Ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock

Składniki
50 dkg mąki,
30 dkg cukru,
5 jaj,
4 duże jabłka,
1 szkl. oleju,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0.5 łyżeczki sody,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, dodawać stopniowo do masy jajecznej na przemian z olejem. Na końcu dodać cukier waniliowy i cynamon, dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do ciasta.

Masę przełożyć do podłużnej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką.

Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać posypane cukrem pudrem.