Szarlotka babci

Doskonały deser na jesienne podwieczorki.
 
55 min, 16 porcji
1 porcja - ok. 290 kcal

Składniki:
- 1,5 kg jabłek, np. landsberskich, renet
- 1 cytryna
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag płatków migdałowych
- cukier puder

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia,
wlać olej i jogurt, wbić jajka, dokładnie zmiksować,
jabłka obrać, pokroić na cząstki, a potem na plasterki, skropić sokiem z cytryny,
ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć je do tortownicy, przekładając jabłkami,
na wierzchu położyć warstwę jabłek,
ciasto piec około 50 minut w temp. 180°C,
posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (16)
/13 lat temu
Ciasto po godzinie jest nieupieczone. Piekłam 2 godziny, a i tak w środku było papkowate. Na podaną ilość ciasta wystarczy 1 kg jabłek, ilość w przepisie to za dużo!
/13 lat temu
Babuniu ciasto pychotka
/13 lat temu
jest PRZEpyszna! musze się mocno pilnowac,żeby nie kroić koloejnego kawałka. na dodatek bardzo łatwa w wykonaniu.
POKAŻ KOMENTARZE (13)