POLECAMY

Szarlotka

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i dusimy w dużym garze, często mieszając (łatwo się przypalają!) aż do uzyskania konsystencji musu.

Składniki
2 kg jabłek,
½ kg mąki,
250 g tłuszczu,
150 g cukru,
1 jajo,
1 żółtko,
cukier waniliowy,
cynamon,
3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i dusimy w dużym garze, często mieszając (łatwo się przypalają!) aż do uzyskania konsystencji musu. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy i cynamon (ok. 1-2 łyżek). Mąkę, miękki tłuszcz oraz cukier zagniatamy. Dodajemy jajko, żółtko, śmietanę. Proszek rozbełtujemy w ciepłym mleku (powinien się spienić) i dodajemy do ciasta. Zagniatamy porządną kulę.

2/3 rozwałkowujemy na blasze i podpiekamy 20 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy i rozwałkowana cienką resztę ciasta. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)