Szarlotka

Pełen jabłek mam fartuszek więc szarlotka dziś zapełni mój brzuszek.
/ 06.08.2018 12:45

Pełen jabłek mam fartuszek więc szarlotka dziś wypełni mój brzuszek.

Szarlotka

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 50 dag mąki,

  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 25 dag masła,
  • jajko,
  • 1 kg jabłek,
  • bułka tarta.

 

Etapy przygotowania:
Mąkę, masło, cukier i jajko posiekaj dokładnie. Dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie je rozgotuj z cukrem.

Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej jabłka. Jabłka przykryj drugim plackiem. Piec przez 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!